Koolhydraten en suiker. Hebben we ze nodig?

Door op

koolhydraten

Hebben we koolhydraten nodig?

Hoeveel koolhydraten krijg je binnen op een dag? Wanneer is het te veel? En nog belangrijker: hebben we het nodig?

In dit artikel ontdek je wat koolhydraten en suikers zijn en waar je op kunt letten.

Suiker is suiker, nietwaar?

Suikers zijn er in vele soorten en maten. Een suikerklontje is gewoon puur suiker. En we weten allemaal dat je niet te veel suiker moet eten. Maar wist je ook dat koolhydraten in je lichaam omgezet wordt naar glucose? Of te wel suiker? Alle koolhydraten die we eten worden in ons lichaam omgezet naar glucose. Vervolgens gaat het met behulp van insuline de lichaamscel in om energie te produceren. Als je te veel suiker binnenkrijgt en je verbruikt het niet in de vorm van bewegen, dan gaat je lichaam de insuline opslaan in onze vetcellen. Deze belanden in de meeste gevallen op de buik. 

Wat zijn koolhydraten?

De term ‘koolhydraten’ is volgens mij bij iedereen wel bekent. Maar wat zijn koolhydraten eigenlijk? En waar zitten ze in? Over het algemeen komen koolhydraten voor in het plantenrijk. Alles dat een plant/boom/gewas is, bevat koolhydraten. Dus kip, vis en zuivel niet of nauwelijks. Maar groenten, fruit, rijst, pasta, suiker, stevia, cacao, koffiebonen, granen etc. etc. Ze bevatten allemaal koolhydraten. De ene meer als het andere natuurlijk. En al deze koolhydraten worden uiteindelijk in ons lichaam omgezet naar glucose. Nu is er nog verschil tussen een gezonde en ongezonde koolhydraat. Koolhydraten worden langzamer omgezet in glucose wanneer er vezels en vetten meespelen. Dus volkoren graan en vezelrijke groente wordt langzamer omgezet naar glucose dan witbrood en witte pasta. En wanneer het om je gezondheid en gewicht gaat, zeggen wij: hoe langzamer hoe beter. Hoe stabieler je bloedsuikerspiegel blijft, hoe beter het is voor je lichaam. Ook voor het verminderen van opvliegers!

Fruit is trouwens een mooi voorbeeld van gezonde en ongezonde koolhydraten. In een heel stuk fruit zitten vezels. Wanneer er sap van gemaakt wordt, gaan deze vezels grotendeels verloren. Je drinkt als het ware puur fruitsuikers naar binnen. Wij adviseren daarom om fruit te eten en niet te drinken. En als je fruit eet, eet er dan ook een handje ongebrande noten bij. De gezonde vetten van noten vertragen het omzetten van de fructose naar glucose. Een handig trucje dus.

Help! Overal zit suiker in…

Voordat we in paniek schieten, laat ik je het volgende vertellen: als er op de voedingswaardetabel van een etiket staat: ‘koolhydraten waarvan suikers’ wilt dit niet zeggen dat er suiker als ingrediënt in zit. ‘Koolhydraten waarvan suikers’ vertellen ons hoe snel de koolhydraten in ons lichaam omgezet zullen worden naar glucose. Als je op de suikers wilt letten, kijk dan bij de ingrediëntenlijst naar suiker. Niet bij de voedingswaardetabel.

Verborgen suikers

Behalve te kijken naar het ingrediënt suiker, letten we ook op de schuilnamen. De meest voorkomende zijn: dextrose, fructose, maltose, maltodextrine, sacharine en sucrose. Vrijwel alles dat eindigt op -ose en -ine is een schuilnaam voor suiker. Dit is vaak een chemisch gefabriceerde suiker. Alles dat chemisch is, wordt niet goed geaccepteerd door ons ‘biologische’ lichaam. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals hoofdpijn, slapeloosheid en hyperactiviteit.  

Suiker bij de groente?!

Nu we weten wat suiker is en hoe we die kunnen identificeren, gaan we kijken naar de supermarkt. Vrijwel 80% van alle voedingsmiddelen in de supermarkt bevat suiker. In een potje doperwten kan ook suiker zitten. Suiker fungeert namelijk als een conserveringsmiddel. Koop je groente en fruit daarom liever vers.

“Ik stond verbaasd te kijken toen ik het etiketje las van een blikje doperwten. Suiker! Nou ja zeg, het moet niet veel gekker worden”.

De voedingsmiddelenindustrie gebruikt vaak suiker omdat het een goedkoop middel is om het voedingsproduct meer smaak te geven, een glanzend laagje en langer houdbaar te maken. Wat opmerkelijk is, is dat het percentage Diabetes II patiënten ook flink gestegen is…


 

Heb jij diabetes type II? Of wil je hulp bij het afvallen? Vraag om een gratis intakegesprek met onze voedingsdeskundige. Wij helpen je graag op weg!