Ontstress met voeding – Deel 1

Door op

Ken je dat stressgevoel? Een overvolle agenda op het werk, huishoudelijke klusjes, kinderen die naar school gebracht en weer opgehaald moeten worden, een partner die iets voor je heeft gepland… Veel tijd (en energie) heb je daarna vaak niet meer over voor het maken van een gezonde maaltijd. Wist je dat er jaarlijks meer dan 10.000 werknemers de WAO in gaan vanwege te veel stress?

De boosdoener

Als we ons in een stressvolle situatie bevinden, maakt ons lichaam adrenaline en cortisol aan. Cortisol is een stresshormoon dat in de bijnieren aangemaakt wordt. Wanneer je een lange periode in stress verkeert, zoals financiële stress, werkstress of emotionele stress, raken je bijnieren uitgeput en stoppen ze met het aanmaken van cortisol. In dat geval spreken we van een burn-out.

Cortisol zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt, waardoor je snel veel energie en doorzettingsvermogen hebt. Maar het heeft ook een nadelig effect. Cortisol stimuleert je namelijk om meer te gaan eten. Je lichaam slaat dit vervolgens op als reserves rond je buik. Stress en voeding hebben dus zeker met elkaar te maken.

Zet een stop op de stressknop

In de voedingsindustrie van tegenwoordig krijgen we veel voedingsmiddelen binnen die de aanmaak van het stresshormoon cortisol stimuleren. Wij hebben een lijstje voor je gemaakt met voedingsmiddelen die de aanmaak van cortisol stimuleren en vitamines en mineralen die de productie van stresshormonen kunnen verminderen.

1. Minder Suiker

Wanneer je cortisol aanmaakt, stimuleren jouw hersenen je om meer te gaan eten. De voedingsindustrie speelt hierop in door veel suikers toe te voegen aan de voedingsproducten, omdat suiker zeer verslavend is. Tegenwoordig bevat meer dan 80% van de voedingsproducten in de supermarkten suiker. Let goed op de etiketten. Suiker heeft meer dan 80 schuilnamen!

2. Meer Omega-3

Omega-3 is een zeer belangrijke vetsoort voor onze hersenen. Het kan je stressgevoelens onderdrukken of zelfs voorkomen. Het gaat hier wel om de zuiverste vorm van Omega-3. Deze vind je in noten (walnoten, pecannoten, paranoten, hazelnoten en pistachenoten), vette vis (makreel, zalm, paling, haring, sardines en forel) en lijnzaad. Als je dagelijks stress ervaart, adviseren wij je om dagelijks een visolie capsule te nemen. Een goede kwaliteit visolie capsules vind je in onze bailineshop.

3. Kiwi’s

Kiwi’s bevatten een hoge dosis natuurlijke vitamine C. Wanneer je een kiwi eet, vermindert de hoeveelheid cortisol in je bloedbaan.

4. 80% pure chocolade

Ja, het mag! Pure chocolade met tenminste 80% cacao kan je helpen bij het verminderen van angst. Daarbij stimuleert het de aanmaak van theobromine. Dit hormoon boost je geluksgevoel. Natuurlijk eten we niet gelijk de hele reep op! Een à twee blokjes per dag is de max.

Ontstress

5. Havermout

Goed slapen na een stressvolle dag is belangrijk. Havermout heeft de gunstige functie dat het de aanmaak van serotonine stimuleert. En serotonine zorgt er weer voor dat je melatonine aanmaakt in de avonduren. Samen zorgen ze voor een uitstekende nachtrust!


 

Er zijn ook voedingsproducten waar niet iedereen van heeft gehoord. Deze vallen in de groep ‘algen’. Hmm… dat zijn wij in Nederland nog niet zo gewend om te eten. Toch is het al in veel supermarkten te koop. Algen bestaan voor 60% uit eiwit en uit acht essentiële aminozuren. Heel gezond dus! Ze hebben een krachtig effect op de lever en helpen bij het afvoeren van de afvalstoffen waardoor het stressniveau in het lichaam kan gaan dalen. Wat zijn die producten dan?

  • OntstressZeewier: schijnt ook goed te helpen tegen veroudering, een te hoog
    cholesterolgehalte en overgewicht.
  • Nori: zeewier vellen, hier kun je heerlijke sushi van maken.
  • Wakame: een gedroogd krulwier uit Japan, voor in je salade of in de soep.
  • Kombu: wordt veel in Aziatische landen gegeten.

Al klinkt het allemaal niet zo bekend, probeer het eens uit. Je zult zien dat de smaak echt wel meevalt.

In deel 2 gaan we het hebben over voedingsmiddelen die stress, hart- en vaatziekten veroorzaken, maar ook je weerstand kunnen verminderen en je bloeddruk kunnen verhogen.