Ontstress met voeding – deel 2

Door op

In Ontstress met voeding – deel 1 hebben we besproken wat stress met je lichaam doet en hebben we je een paar tips gegeven over voedingsmiddelen die stress kunnen bevorderen en verminderen. In deel 2 gaan we het hebben over de gevolgen van stress op hart- en vaatziekten, je weerstand en je bloeddruk.

Hart- en vaatziekten bij stress

Wat heeft stress te maken met hart- en vaatziekten? Stress zorgt voor adrenaline, waardoor je hart sneller gaat pompen en je bloeddruk stijgt. Bloeddruk betekent de ‘druk op je hart’. Wanneer je, in samenwerking met een ongezonde leefstijl, veel stress ervaart en dus veel druk op het hart hebt, kunnen er vernauwingen plaatsvinden in je bloedvaten.

Bloedcirculatie (2)

 

Bij mannen komen deze vernauwingen voornamelijk op één plek voor. Bij vrouwen komen de vernauwing verspreid voor over een grotere lengte en daarnaast ontstaan ze langzamer dan bij mannen. Doordat het ontstaan van vernauwingen bij vrouwen langer duurt en verspreid over grotere gebieden voorkomen, is het stellen van een diagnose moeilijker. Het is daarom belangrijk om de symptomen op tijd te herkennen:

  • Kortademigheid, acute vermoeidheid
  • Plotseling duizeligheid, een gevoel van zwakte
  • Misselijkheid of een naar gevoel in de maagstreek
  • Een branderig gevoel onder het borstbeen
  • Pijn in de nek en/of een onaangenaam gevoel tussen de schouderbladen
  • Hartkloppingen
  • Kort verlies van bewustzijn zonder dat je het voelt aankomen
  • Dalende oestrogeenwaarde (vrouwen na de overgang)

Voedingstips

Laat je niet misleiden door voedingsmiddelen met teksten in de richting van ‘goed voor het hart’. Het eten van deze producten helpt jou niet een gezond hart te onderhouden. Wij geven je 10 tips die je gelijk kunt toepassen in je huidige leefstijl.

1) Havermout

Uit een klinisch onderzoek is gebleken dat het eten van een bord havermout de bloedvaten beschermt tegen de schadelijke invloed van (ongezonde) vetten. De oplosbare vezels in de haver zorgen vermoedelijk voor de onderdrukking van het LDL cholesterol (slechte cholesterol die zorgt voor de verstopping van de bloedvaten) en vertragen de vetopname. Heb je al eens een bord havermout gegeten met kokoswater en heerlijke bramen? Probeer het eens!

Havermout

 

2) Vet

Bepaalde vetten zijn gezond voor het hart en kunnen je hart beschermen. Dierlijke vetten bijvoorbeeld, die te vinden zijn in roomboter en (biologische) rundvlees, of plantaardige vetten zoals kokosvet. Omega-3 vetzuren komen wij als mens te kort en zijn te vinden in vette vis, lijnzaad, hennepzaad en chiazaad. Omega-6 vetzuren zitten in noten, zaden en granen. En als laatste hebben we de Omega-9 vetzuren die je kunt vinden in avocado en olijfolie.

3) Vervangen

Door alleen al de margarine te vervangen door roomboter en minimaal 2x per week vette vis (zalm, forel, paling, makreel) te eten of visolie capsules te slikken, ben je goed bezig je hart te beschermen.

Salmon picture

4) Drop

Eet geen drop, dit verhoogt de bloeddruk.

5) Vitamine C

Vitamine C, in grote hoeveelheden, zou de bloedvaten kunnen versterken en de bloeddruk op peil houden. Denk hierbij aan groene groentes en hoge kwaliteit gebufferde vitamine C tabletten.

6) Tomaten

In tomaten zit een stof (flavonoïde) die, zo blijkt uit een onderzoek, de kans op een hartinfarct met 50% verkleint.

7) Granen

Eet je nog niet volgens de hormoonfactor voedingswijze? Kies dan voor de volkorengranen in plaats van bijvoorbeeld de witmeel, witte pasta en witte rijst. Dit zou de kans op een krans slagaderlijke ziekte met 40% kunnen verminderen.

8) Knoflook

Knoflook kan zelfs vetafzetting in de slagaderen voorkomen en de inmiddels gevormde vetlagen doen verschrompelen. Advies: een half tot een heel teentje knoflook per dag.

9) Groenten en fruit

Elk portie groenten en fruit vermindert de kans op hart- en vaatziekten met 4%. Uiteraard niet in combinatie met een ongezond sausje uit een zakje…

10) Beweging

En als laatste: beweging. Het bloed moet blijven stromen en dat kan alleen als je er voor zorgt dat je minimaal 30 minuten per dag beweegt. Neem de trap in plaats van de lift, ga met de fiets in plaats van met de auto en doe thuis oefeningen.

Lukt het bewegen niet in verband met lichamelijk beperkingen? Kijk dan eens naar de Bailine methode. Ideaal voor mensen die niet kunnen, willen of mogen bewegen! Het is wetenschappelijk bewezen dat de Bailine methode een gunstig effect heeft op de bloedcirculatie en dus bij hart- en vaatziekten.