Je hormonen in balans met deze tips

Door op
Hormoonbalans Trainer

Breng je hormonen in balans met deze tips

Wanneer we het hebben over hormonen, denken veel mensen dat dit alleen bij vrouwen problemen veroorzaakt. Helaas niet. Ook mannen kunnen veel baat hebben door hun hormonen in balans te brengen. Dus of jij nu een man of een vrouw bent en jij je afvraagt waarom je met gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegen jij je toch zo beroerd voelt, lees dan snel verder.

Mannelijke en vrouwelijke hormonen

Je lichaam maakt eigenlijk geen onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke hormonen. Mannen hebben ook vrouwelijke hormonen en vrouwen hebben ook mannelijke hormonen.

Deze hormonen in balans brengen kan een behoorlijke uitdaging zijn.

Wanneer je hormonen niet meer in balans zijn, kunnen er lichamelijk klachten ontstaan zoals slecht slapen, moeilijk concentreren, stemmingswisselingen, vermoeidheid, (vr)eetbuien, overgewicht, borstvorming bij mannen, een verlaagd libido en ook cellulite zijn allemaal signalen.

En dat is héél vervelend! Laten we daar eens wat aan doen.

Hoe kan jij je hormonen in balans brengen?

Door eerst te onderzoeken welke hormonen er uit balans zijn, kunnen we vaststellen wat de beste manier van aanpak is.

Je kunt je hormonen in balans brengen door je voedingspatroon aan te passen. Voeding heeft namelijk een direct effect op de aanmaak en verdeling van je hormonen.

Is het je weleens opgevallen dat je van een zak chips juist meer wilt eten? En dat je van een avocado heel verzadigd raakt? Dat heeft allemaal met bepaalde stofjes te maken dat in ons eten en drinken zit.

Suiker kan bijvoorbeeld erg verslavend werken en stimuleert de aanmaak van het hormoon insuline. Wanneer het lichaam te veel insuline heeft, wordt het opgeslagen in de vetcellen. Dit kan voor vetopslag zorgen zonder het gevoel te hebben alsof je te veel gegeten hebt.

En dit is nog maar het begin! Er zijn nog veel meer voedingsstoffen die je hormonen uit balans brengen. Wij gaan je helpen deze balans te herstellen.

Je hormonen in balans met deze tips

 

Gratis Download

 

Tip 1: Ga je lichaam voeden in plaats van vullen.
Eet jij ook weleens iets terwijl je eigenlijk geen ‘honger’ hebt? Dit kan komen door het hormoon Ghreline. Dit hormoon wekt je eetlust op. Om dit onder controle te krijgen, zorg je ervoor dat je lichaam de hele dag door verzadigd is. Sla geen maaltijden over, eet niet te weinig en zorg voor voeding. Geen vulling.

Tip 2: Streef naar een goede balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten.
Om terug te komen op het voeden i.p.v. vullen, kun je kijken naar de balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Je hebt ze allemaal nodig voor het in balans houden van je hormonen. Van koolhydraten krijgen sommige mensen juist meer trek, terwijl vetten en eiwitten weer zorgen voor een verzadigd gevoel.

Met name dierlijke eiwitten zoals kip, kalkoen, ei en vis. Maar ook noten, avocado, linzen en stukjes kokosnoot kunnen je hierbij helpen.

Koolhydraten vind je over het algemeen in granen, brood, pasta, rijst, koekjes, crackers, ontbijtkoek, muesli, fruit, groenten, bonen, peulvruchten, bollen, knollen etc. Probeer hier eens wat minder van te eten en te vervangen met gezonde eiwitten en vetten. Dit kan ook bijvoorbeeld een gunstig effect hebben op je darmen!

Tip 3: Lees etiketten in de supermarkt!
Een gezonde leefstijl begint al bij de supermarkt. En de voedingsmiddelenindustrie heeft vele manieren om de ongezonde producten aan de consumenten te verkopen. Dit doen ze vaak met leuke kleurtjes, sloguns, plaatjes, aantrekkelijke prijzen en teksten zoals ‘100% natuurlijk’. Of de stickers ‘bewuste keuze’.

Wij zeggen vaak, hoe harder ze schreeuwen op de voorkant van een verpakking, hoe beter je moet opletten. Controleer altijd de ingrediënten en beslis voor jezelf of het gezond is of niet. Let hierbij vooral op de suikers en E-nummers.

Tip 4: Eet zo puur en natuurlijk mogelijk
Om aan te sluiten bij tip 3: Blijf zo dicht mogelijk bij de natuur. Geen gemarineerde, gekruide en bewerkte producten. Hier zitten vaak stofjes in die je hormonen door de war kunnen gooien. Breng zelf je maaltijden op smaak. Je hormonen zullen je dankbaar zijn!

Tip 5: Relax!
Ontspanning kan nog weleens over het hoofd gezien worden. Maar het is ZO belangrijk! Je lichaam heeft slaap/rust nodig om te herstellen. Je stress-level naar beneden brengen, hormonen in balans zetten en allerlei andere lichamelijke functies worden in actie gezet wanneer je lichaam in een rust-stand verkeert.

Super belangrijk dus! Een gebalanceerd leven vraagt om 8 uur rust. Ook al slaap je geen 8 uur achter elkaar, je lichaam komt toch tot rust. Gewoon vroeg naar bed gaan dus 😉

Wil jij meer te weten komen over je hormonen? Vraag vrijblijvend advies aan Yvon, onze hormoonspecialist.