Motivatietekort maar wel succes willen boeken?

Door op
motivatie tekort

 

Heb jij ook weleens van die dagen dat je gewoon niet vooruit te branden bent? Dat je nog zoveel moet doen, maar niet weet waar je moet beginnen? Hebben we allemaal weleens last van…

Motivatietekort? Dopaminegebrek…

We hebben allemaal wel eens zo’n dag. Je bent moe, een beetje verkouden, last van je maag of een ander excuus om ergens niet aan te beginnen. Ik heb hier ook weleens last van. Vooral in het weekend. Hoewel ik lekker kan uitslapen, wordt ik af en toe alsnog moe en futloos wakker. Terwijl er nog een hele hoop gedaan moest worden!

Na 5 minuten tv zappen, trek je vervolgens de conclusie dat er gewoon niks zinnigs op te zien is. Je zegt tegen jezelf: “oké, en nu ga ik gewoon beginnen met iets kleins”.

Eerst even de vuilniszak wegbrengen. Vervolgens de vuile was verzamelen. Even een kopje thee drinken en daarna aan de vuile vaat beginnen. Als je eenmaal bezig bent, krijg je vanzelf weer energie om door te gaan.  

Dit komt omdat er bij het volbrengen van kleine doelen een stofje in ons brein vrijkomt genaamd dopamine. En dopamine zorgt ervoor dat je zin hebt om dingen te gaan doen maar ook om je in beweging te brengen en op zoek te gaan naar oplossingen.

Weten of je dopamine tekort komt?

Een paar tekenen of signalen van een mogelijk laag dopaminelevel zijn:

  • energietekort, motivatiegebrek
  • besluiteloosheid, initiatiefloosheid
  • moeilijk op gang komen
  • snel afgeleid, moeilijk kunnen focussen
  • libidoproblemen
  • ‘lukt toch niet’ gedachtengang
  • apathie

Mocht jij je herkennen in een aantal bovenstaande punten, dan kan het interessant zijn om een Braverman’s neurotransmittertest te doen. Deze test gebruiken wij om signalen op te sporen en ontdekken waarom jij niet zo lekker in je vel zit. 

 

Gratis Download

 

Begin klein en eindig groot

Dat was even tussendoor. Je merkt vanzelf dat het veel voldoening geeft wanneer je een kleine taak gedaan hebt. Als je op die manier een grote opdracht in kleinere onderdelen verdeelt, dan kan je gestructureerd te werk gaan en je krijgt veel meer voldoening door de kleine onderdelen van je ‘to-do-list’ af te strepen.

Dat vinden onze menselijke hersenen leuk. Gestructureerd, overzichtelijk, doelgericht en we voelen ons gelukkig als we iets kunnen afvinken.

Want zeg nu zelf, dat klinkt toch veel aantrekkelijker dan met een heel groot project te beginnen waar geen einde aan zit?

Vooral in de huidige maatschappij moeten we weleens meerdere dingen tegelijk doen. En dat levert de nodige stress op.

Tip: Verdeel het in een bepaalde ‘rang-orde’ en begin met iets simpels. Dan heb je de eerste stap alvast gezet en kan je het afvinken van je lijst. Door de stijging van Dopamine, krijg je vanzelf zin om de rest ook te gaan doen.

Gewoon doen

Dus, begin klein en zet jezelf eerst in beweging. Als je eenmaal begonnen bent, zul je merken dat je vanzelf vooruit komt. Houd de structuur erin wanneer je meerdere taken tegelijk moet doen. En als je alle kleine taken hebt gedaan die je wilde doen, dan plof je lekker met een voldaan gevoel op de bank.

Zo, en dan ga ik nu tv kijken 😉

 

Groetjes,

Ilona Wingelaar


P.s. Wil je zo’n Braverman’s test doen? Stuur maar een appje of mail naar info@balanzic.nl.