Snel afvallen voor de bruiloft

Door op
Snel afvallen voor de bruiloft

Snel afvallen voor de bruiloft

Is het ‘ja’ woord gegeven? En een datum geprikt? Tijd voor de jurk! Maar dan wil je wel lekker in je vel zitten zodat je met genoeg zelfvertrouwen die jurk durft te showen.

We hebben allemaal wel een moment in ons leven waarbij we graag 5 kilo lichter zouden willen zijn. En daar is niets mis mee. Als het doel maar realistisch is en je het op een gezonde en verantwoorde manier doet. Crashdiëten valt daar niet onder. We willen namelijk die 5 kilo kwijt, maar niet gelijk na een week weer terug hebben…

Kan je snel, gezond en verantwoord afvallen?

Vele diëten zijn bedoeld om zo snel mogelijk veel kilo’s af te vallen. Nu kan dit best aantrekkelijk klinken, maar deze methodes zijn vaak heel onvriendelijk voor je lichaam. En dan heb ik het nog niet eens over de extra kilo’s die je ervan terug kunt krijgen.

Het volgen van zo’n crashdieet kan namelijk erg belastend zijn voor je lichaam. Je mist veel voedingsstoffen die je lichaam dagelijks nodig heeft en het kan je hormoonhuishouding flink door de war gooien. Hierdoor kun je futloos en prikkelbaar worden. En niemand wilt futloos en prikkelbaar op een bruiloft zijn, nietwaar?

En daarbij komt ook nog eens kijken dat het snel afvallen en weer in gewicht aankomen buitengewoon gevaarlijk is voor je gezondheid. Als je toch in een week wilt afvallen voor de bruiloft, dan heb ik een paar tips en oefeningen voor je. Daag jezelf uit en zorg ervoor dat het gewicht er niet gelijk na een week weer aan zit.

Tip 1: Gooi het volgende de deur uit

Producten waarvan veel mensen aankomen in gewicht kun je beter de deur wijzen. Als je dit laat staan voor een week, dan heb je al veel kilo’s overwonnen.

– Brood (vooral witbrood)
– Pasta
– Pizza
– Suiker
– Lasagne
– Ontbijtkoek
– Taart
– Koekjes
– Snoep (ook drop en kauwgum)
– Chips
– Patat/frites
– Zuivelproducten

Je ziet het al, dat gaat een grote uitdaging worden. Omdat je waarschijnlijk een paar dingen van dit lijstje dagelijks eet. Maar niet getreurd, je mag het volgende volop eten:

– Vlees (onbewerkt en geen varkensvlees)
– Vis (onbewerkt)
– Eieren min. 1 tot max. 3 per dag
– Plantaardige melk
– Peulvruchten
– Noten en zaden (ongezouten/ongebrand)
– Groenten
– Fruit (max. 1 per dag)

Je kunt gerust een omelet eten als lunch of een goed gevulde soep. De sleutel tot succes is hier: Eet niet te weinig en zo puur en onbewerkt mogelijk.

Tip 2: Ook zoetigheid gaat de deur uit

Het stond al in het rijtje hierboven, maar we gaan er toch extra aandacht aan schenken. Met wilskracht lukt het je waarschijnlijk wel om een week lang de zoetigheid te laten staan.

Maar één van de redenen waarom je weer kunt aankomen in gewicht is omdat je dit niet vol kunt houden op de lange termijn. Suiker is verslavend en het is bijna onmogelijk om te vermijden. Hierdoor krijg je vaak trek en eet je al snel meer dan je van plan was.

Laat je niet misleiden door de voedingsindustrie. Neem je lot in eigen handen en kijk op de achterkant van de verpakking. Bij de ingrediëntenlijst zie je of er suiker in staat. Maar let op: Er zijn veel verschillende namen voor suiker. Zoals maltodextrine en dextrose.

Tip 3: Stabiliseer je bloedsuikerspiegel

Dit heeft eigenlijk een direct effect op het stukje hierboven. Het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je niet zo snel trek krijgt of een suikerdip midden op de dag.

Je bloedsuikerspiegel werkt als volgt: Wanneer je iets eet met veel koolhydraten dan gaat je bloedsuikerspiegel snel omhoog. Er komt energie vrij in je lichaam en je kunt er weer tegenaan. Vandaar dat je vaak iets als brood of ontbijtkoek eet wanneer je energie nodig hebt. Het nadeel hiervan is echter dat deze energie snel op is. Ongeveer na 2 uur. Dan daalt je bloedsuikerspiegel en krijg je weer trek.

Om jezelf te helpen kun je beter een maaltijd eten met weinig ‘snelle’ koolhydraten zoals genoemd bij tip 1 en meer eiwitten en gezonde vetten zoals zalm, makreel, avocado, kip, rosbief, ei etc. Je raakt er niet alleen verzadigd door, maar je krijgt ook veel minder snel trek in iets zoets of hartigs.

snel afvallen

Tip 4: Meer water

Zoals je waarschijnlijk al weet, bestaat ons lichaam voor het grootste deel uit water. Ruim 75%-80% water en 20%-25% uit vaste stof. En water is niet alleen essentieel voor het vervoeren van afvalstoffen, het zorgt ook voor de absorptie van voedingsstoffen en celactiviteit om in leven te blijven. Alle giftige stoffen die we dagelijks binnen krijgen via de lucht, ons eten en ons drinken wordt afgevoerd via het water in ons lichaam. En als je niet genoeg water drinkt op een dag, dan kan je lichaam zich gaan uitdrogen en lichamelijke klachten ontwikkelen zoals kleine ontstekingen, hoofdpijn, vermoeidheid en zelfs chronische pijnen kunnen een gevolg zijn van langdurig te weinig water drinken.

Om op een gezonde manier af te vallen is water drinken cruciaal. Omdat er meer afvalstoffen vrijkomen in je lichaam wanneer je gaat afvallen. Daarom adviseren wij om minstens 2 liter water te drinken op een dag. En de thee of koffie telt niet mee.

Over thee gesproken. Je kunt je stofwisseling een boost geven door Matcha thee te drinken. Verse gemberthee kan ook heel goed helpen.

Tip 5: Wees niet bang voor vet

Ik weet dat het eng klinkt, maar je hebt gezonde vetten nodig voor een gezonde vetverbranding. Zonder gezonde vetten kan er geen vetverbranding plaatsvinden. Vooral kokosvet is een belangrijke middellange ketenvetzuren voor de vetverbranding. En hoewel kokosvet inderdaad een verzadigde vet is, wordt kokosvet niet in je bloedstroom als vet opgeslagen. Het gaat direct naar je lever en wordt hier omgezet naar energie.

Gezonde vetten zijn:
– Ongebrande noten (geen pinda’s)
– Vette vis zoals zalm, makreel, haring
– Avocado
– Roomboter
– Olijfolie
– Griekse yoghurt
– Kokosvet

 

Heb je een BOOST nodig? Check dan ons traject voor doelgericht figuurvorming: https://balanzic.nl/afvallen/