Gevarieerd eten met weinig tijd

Door op

Laatst werd ik in de supermarkt aangesproken door een jonge vrouw: “Vindt u het ook zo moeilijk om uit te zoeken wat u wilt eten? Ik studeer, woon op mezelf, heb weinig tijd en geld, wil gevarieerd eten en eigenlijk wil ik ook nog afvallen”. Tja… dacht ik. Dat zijn nogal wat dingen om rekening mee te houden!

Omdat ik haar graag wilde helpen, hebben we e-mailadressen uitgewisseld en afgesproken een stappenplan voor haar te gaan maken.

Koop geen afhaalmaaltijd, maar kook zelf je eten

Stap 1: Maak een boodschappenlijst. Dat kost wel wat tijd, maar zo voorkom je dat je te weinig of juist te veel koopt. Hierdoor hoef je niet elke dag naar de supermarkt te gaan (dat scheelt tijd) en voorkom je dat je een snelle kant en klare (gekochte) hap gaat eten.

Zelf je eten klaarmaken is goedkoper en bovendien gezonder. En in tegenstelling tot wat je misschien denkt, scheelt het ook tijd! Je hoeft je huis niet uit, je staat niet in de rij te wachten voordat je aan de beurt bent en voordat je je zak patat krijgt… Bij elkaar opgeteld ben je zo een half uur verder. Thuis kook je een gezonde maaltijd al in 20 minuten!

Maak een weekplanning

Stap 2: Bereid voor wát je wilt gaan eten. Sommige groenten moeten snel op, anderen kun je best nog even laten liggen om later in de week te eten. En als je van tevoren bedenkt wat je wilt gaan eten, kun je rekening houden met acties. Sommige afgeprijsde artikelen kun je namelijk invriezen; lekker makkelijk voor later in de week.

Vooruit koken

Stap 3: Kijk in je agenda op welke dag je tijd hebt om te koken. Als je een dagje geen tijd hebt om te koken, kun je op één dag voor twee dagen koken. Op de dag dat je geen tijd hebt om te koken (of misschien niet zoveel zin), hoef je er alleen nog maar even (zilvervlies)rijst, bonen, quinoa of rijstnoedels bij te maken. Of een andere (en gezellige!) optie: leg je agenda eens naast die van je vriendin. Zij kookt de ene dag, jij de andere.

Wil je ook weten wat de andere tips zijn? Volg dan deze blog of houd onze columns in de gaten.