Voordat je aan een dieet begint – Hoe pak je dat aan?

Door op

Ben je aan het overwegen om een dieet te gaan volgen? Heb je in het verleden al eens een dieet geprobeerd zonder (blijvend) resultaat? In dit artikel gaan we kijken naar het verschil tussen een caloriearm dieet en een dieet waarbij rekening gehouden wordt met de hormoonhuishouding.

De calorie: een vergeten meeteenheid

Een vrouw mag op een dag rond de 2200 calorieën binnenkrijgen. Dat is algemeen bekent. Als men minder calorieën binnenkrijgt dan je zou verbranden, dan val je af.

Wellicht heb je weleens een dieet of afvalmethode gevolgd waarbij er calorieën geteld moesten worden en de inname van calorieën moest verminderen. Voor een bepaalt percentage van de Nederlandse bevolking werkt dit prima. Maar bij de meerderheid werkt dit niet… Hoe komt dat toch?

Wat we snel vergeten, is het feit dat een calorie niets anders is dan een meeteenheid. Een verbrandingseenheid om precies te zijn. Je lichaam heeft een bepaald aantal calorieën nodig om de verbranding op pijl te houden.

Heel zwart-wit gezegd: als je meer calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft voor de verbranding, kun je in gewicht aankomen. Je houdt namelijk iets ‘over’.

Buiten de hoeveelheid calorieën is het ook belangrijk, al dan niet belangrijker, om te kijken naar de gezondheid van die ene calorie. 100 calorieën uit chocolade zijn veel ongezonder dan 100 calorieën uit groenten of fruit.

Dit principe wordt op de proef gesteld wanneer je een caloriearm dieet volgt. Je nuttigt zoveel mogelijk producten die laag in calorieën zitten, zoals ‘Light’ producten, maar kijkt verder niet naar de ingrediënten en gezondheid van het product.

 

Gratis Download

 

De effecten van zo’n calorie-beperkt dieet verschillen per persoon. We hebben een aantal veel voorkomende effecten op een rijtje gezet:

  • Jojo-effect
  • Honger
  • Verlies van spiermassa
  • Laag in energie
  • Verzwakking van het immuunsysteem
  • Een hormonaal disbalans (humeur, opvliegers, lichamelijke klachten)

Pop Quiz!

Als je een keuze zou moeten maken tussen een broodje kroket, waar 236 calorieën in zitten, of een broodje gezond waar ongeveer 380 calorieën in zitten. Waar zou jij dan voor kiezen?

Hormonen alleen tijdens de overgang?

Als je eerdere artikelen van ons hebt gelezen, komt dit je waarschijnlijk bekend voor: hormonen bepalen wat er in ons lichaam gebeurt. Ze zorgen niet alleen voor ons humeur, seksuele stemmingen of de overgang; ze zorgen voor alles.

Wanneer we honger hebben, verzadigd zijn, waar het vet opgeslagen wordt, hoe snel we groeien en hoe goed het immuunsysteem werkt.

Ook bij vrijwel alle lichamelijke klachten, gedragsstoornissen (vooral bij kinderen), ziektes en verouderingsverschijnselen spelen onze hormonen een cruciale rol.

Vullen of voeden?

Het is zaterdag avond en je geniet van een lekkere zak chips. Onschuldig? niet echt. De fabrikanten van chips weten maar al te goed hoe ze zoveel mogelijk geld aan jou kunnen verdienen.

Dit doen ze door bepaalde E-nummers in de chips te doen. E-nummers zijn vaak smaakmakers of hulpstoffen om de chips langer houdbaar te maken. Maar het zorgt er ook voor dat je niet verzadigd raakt en daardoor ook nog eens de hele zak leeg eet. Maar aan de andere kant geeft het je lichaam niets aan waarde.

Deze E-nummers stimuleren de aanmaak van het stofje ‘ghreline’. Dat is een hormoon dat je vertelt dat je meer moet eten. Dit bewijst nogmaals dat de hormonen de baas zijn over je lichaam.


Je lichaam verdient echte voeding! Afvallen is veel complexer dan simpelweg minder te eten of een pilletje te slikken. Ga voor gezond en duurzaam. Hier heb je op de lange termijn veel meer plezier van.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het samenstellen van je persoonlijke voedingsplan? Wij leveren maatwerk en coachen je door dit lastige proces heen.