Waarom je lichaam wel wat meer gezonde vetten kan gebruiken

Door op
gezonde vetten

gezonde vetten

Waarom je lichaam wel wat meer gezonde vetten kan gebruiken

Elke week krijg ik wel een vraag over vetten. “Kokosvet is toch een verzadigd vet? Is dat niet slecht voor hart- en vaten? Ik wil juist afvallen, dan ga ik toch niet meer vetten eten?” Hoogste tijd om eens nader naar vetten te kijken en waarom je lichaam hier wel wat meer van kan gebruiken.

Wees niet bang voor gezonde vetten!

Al tientallen jaren worden we bang gemaakt voor vetten. Want het cholesterol moet zo laag mogelijk blijven en we willen hart- en vaatziektes voorkomen. En ondanks onze inspanningen blijken de cijfers van de Hartstichting ons niet te belonen. Dagelijks sterven er ruim 50 vrouwen en 50 mannen aan hart- en vaatziekten. Wat doen we verkeerd?

Lekker, vet!

Net als met koolhydraten heb je gezonde en ongezonde vetten. Het ene vet zal inderdaad geen gunstig effect hebben op de gezondheid, maar vergeet niet dat de meeste vetten juist gezond voor ons zijn! Het zit hem voornamelijk in de balans. Wanneer we het hebben over vetten, verdelen wij deze in de omega 3/6/9 vetzuren. De aanbevolen verhouding tussen de omega-6 en -3 vetzuren is 4:1. Echter is onze westerse leefstijl erg rijk aan omega-6 en is de ratio meer richting 10:1 of zelfs 50:1. En daar gaat het meestal fout. Omega-6 hebben we nodig. Maar als er te veel in ons lichaam aanwezig is, kunnen ze zorgen voor ontstekingsreacties. Terwijl omega-3 juist zorgt voor ontstekingsremmende eigenschappen. Daarom is deze balans zo belangrijk.

Voor- en nadelen van vetten

Laten we eerst met de voor- en nadelen beginnen van omega-3 vetzuren. Waarschijnlijk weet je al dat omega-3 voornamelijk in vette vis voorkomt. Wist je ook dat omega-3 onmisbaar zijn voor een gezond hart, hersenen en het metabolisme? Het is alleen erg lastig om hier voldoende van binnen te krijgen via onze voeding. Vis is namelijk niet bepaald goedkoop. Probeer er in ieder geval naar te streven dat je twee keer in de week vette vis eet met het MSC-keurmerk. ASC wilt namelijk zeggen dat de vis gekweekt is en hier zit veel minder omega-3 in dan vis met het MSC-keurmerk dat aanduidt dat het gevangen is. Bij vis kun je denken aan zalm, tonijn, kabeljauw, haring, makreel, sardientjes, garnalen etc. Geen Pangasius en Tilapia…

Omega-6 zit voornamelijk in zonnebloemolie, sojaolie, pindaolie, maïsolie en margarine/halvarine. Als je bewust in de supermarkt gaat opletten waar deze vetten inzitten, zal je versteld staan. Het is namelijk veel. Heel veel. Vrijwel alles wat op een bepaalde wijze bereid is bevat zonnebloemolie. Varkens worden ook vetgemest met granen en bevatten hierdoor veel omega-6 vetten. Daarom raden wij aan om producten met veel zonnebloemolie en varkensvlees te verminderen. Een kleine hoeveelheid omega-6 is wel nodig voor het leveren van energie, maar altijd in verhouding met omega-3.

En als laatst de omega-9. Het grootste voordeel hiervan is dat ons lichaam zelf omega-9 kan aanmaken. En hoewel ons lichaam het zelf kan aanmaken, is het alsnog belangrijk om het voor een gedeelte aan te vullen met je voeding. Omega-9 vetzuren hebben namelijk vele voordelen voor de gezondheid. Met name voor het metabolisme en het verminderen van ontstekingsgevoeligheid.

Conclusie

Vetten zijn altijd een lastig onderdeel van ons voedingspatroon. Het is belangrijk dat deze in balans zijn. Denk er goed aan dat omega-6 vetzuren ons lichaam redelijk snel binnenkomt. Wees er daarom niet bang voor om eens extra vette vis of een hand ongebrande noten te eten. Hier wordt je absoluut niet dik van. Laat je wel goed informeren door een voedingsdeskundige als er medicatie en lichamelijke klachten meespelen.