Onderschat je mannenbuikje niet!
Mannen, opgelet! Het aantal mannen in Nederland met een mannenbuikje neemt rap toe. Volgens cijfers van het CBS hebben mannen meer last van overgewicht dan vrouwen: 54 om 43 procent. De man is in verhouding met twintig jaar geleden 5,6 kilo zwaarder, oei.
Gelukkig hebben wij tips om overgewicht en klachten tegen te gaan
Ik zie u denken: een bescheiden buikje kan toch geen kwaad? Helaas blijkt de toenemende tailleomvang volgens Amerikaans onderzoek een zeer betrouwbare voorspeller voor het krijgen van diabetes type 2. De tailleomvang van jezelf kun je bepalen door met een centimeter de middelomtrek op te meten van het smalste deel van het lichaam, dat is het gedeelde tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. Uit het onderzoek blijkt dat mannen met een tailleomvang van 87 tot 91 centimeter al twee keer zoveel kans hebben om diabetes type 2 te krijgen.
Verder toont het onderzoek aan dat de kans op diabetes niet groter wordt door het totale lichaamsgewicht, maar wel door de plaats van het opgeslagen vet. Is het vet ‘verplaatst’ van de heupen richting de buik, dan geeft dit ook nog eens extra risico om hart- en vaatziekten te krijgen.
Overige risico’s van een buikje
Het vet dat om de organen zit, is actief weefsel. Het testosteron (een mannelijk hormoon) wordt daar omgezet naar oestrogeen (een vrouwelijk hormoon). Juist deze omzetting remt de hypofyse, waardoor er minder testosteron wordt aangemaakt. Wat hypofyse is? Hypofyse is de dirigent van alle hormonen in het lichaam en dus van zeer groot belang! Dat verklaart ook waarom mannen met een buikje vrouwenborsten ontwikkelen en tevens kans hebben op borstkanker. Maar er is niet alleen kans op kanker, ook erectiestoornissen en/of lage potentieklachten kunnen gevolgen zijn van deze omzetting. Testosteron hoort namelijk de seksuele functies te stimuleren, evenals spierkracht, botopbouw, weerstand en het geheugen.
Misschien denkt u: Dan neem ik toch een pilletje om het tekort aan testosteron aan te vullen? Helaas, alleen mannen met een sterk verlaagde testosteronspiegel als gevolg van een ziekte komen in aanmerking voor zo’n therapie. Kortom, wanneer je bijvoorbeeld door leeftijd te maken hebt met toenemend buikvet, kom je niet in aanmerking voor deze therapie.
De oplossingen
Vraag jezelf de volgende dingen af:
- Is je libido (begeerte) afgenomen?
- Heb je een verminderde spiermassa?
- Heb je last van erectiestoornissen?
- Gebruik je bètablokkers (bloeddrukverlagende medicijnen) of statines (cholesterolverlagende medicijnen)?
- Heb je te maken met stress?
- Slaap je slecht?
- Doe je te veel aan cardiotraining?
- Eet je te veel drop en/of zoethout?
Heb je sommige vragen met een ‘ja’ moeten beantwoorden? Wees niet getreurd, we hebben een aantal oplossingen voor je:
- Boost je testosteron met een juiste training: Doe 40-50 minuten krachttraining en doe niet langer dan 20 minuten aan cardiotraining;
- Heb je stress? Doe dan een aantal ontspanningsoefeningen;
- Eet goede vetten zoals roomboter, kokosvet of olijfolie;
- Zorg ervoor dat je meer omega 3 eet en minder omega 6;
- Stop met het eten van drop en zoethout;
- Verminder het nemen van suikers, gist en melkproducten;
- Beperk het gebruik van alcohol;
- Vermijd inname van plastic, dus drink niet uit plastic flesjes (plastic beïnvloed namelijk het vrouwelijke hormoon);
- Eet producten die vezelrijk zijn; zoals vis, peulvruchten, noten en uiteraard veel groenten.
Het zijn betrekkelijk kleine aanpassingen, maar het kan ziektes tegengaan. Luister naar je lichaam en ervaar na enkele weken het verschil! Mocht je meer praktisch advies willen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!