Even tijd voor jezelf

Door op

Heb jij ook het gevoel dat je alleen maar drukker wordt, ondanks het feit dat we tegenwoordig aardig bedreven multi-taskers zijn? Je hebt je werk, de kinderen, de was, boodschappen, koken, en vergeet vooral je sociale bezigheden niet. Terwijl rust zo belangrijk is. Maar hoe kom je daar aan toe?

Sociale druk

Veel mensen onderhouden een groot deel van hun sociale contacten via social media. Lekker makkelijk. Tenminste, zo lijkt het. Maar het is ook een grote stress factor. Een berichtje via Facebook, een Whatsapp’je, een tweet. De hele dag door word je overspoeld door berichten van vrienden, collega’s en familie. Komt dit bekend voor? Ik word af en toe gek van dat gebliep. Heerlijk als de batterij een keer ‘per ongeluk’ leeg is!

Social media hoeft niet alleen maar energie te kosten, het kan je ook energie geven. Er zijn altijd mensen die uitsluitend positieve foto’s, berichtjes of grappige filmpjes plaatsen die een glimlach op je gezicht toveren. Ga hen volgen! Ze kunnen een geweldige energie oppepper zijn.

Rustmomentjes plannen

Om alles te verwerken wat je die dag hebt meegemaakt en om te ontstressen, heb je iedere dag een moment rust nodig. Dit is niet alleen heel belangrijk voor jezelf, maar ook voor anderen. Want wat en hoe jij je voelt, straal je uit naar anderen. Als jij lekker in je vel zit, gaan anderen daarin mee. En andersom. Zelfs de kleinste gebaren kunnen impact hebben op de mensen om je heen.

“Met een knuffel of zomaar een lief bericht, tover je vaak al een lach op iemands gezicht”

– Wishes for you – Anette –

‘Me time’

Na een drukke dag (of week) heb je even een momentje voor jezelf nodig. Dat is lastig als je een hele lijst met dingen te doen hebt, of allemaal sociale verwachtingen na moet komen. Probeer toch om een beetje ‘me time’ in te plannen. Dit is niet alleen goed voor je stress level, maar ook voor je mentale gezondheid. Uit cijfers van het CBS blijkt dat elk jaar 10.000 Nederlanders in de WAO terechtkomen vanwege (chronische) stress. Daarnaast komt 15% van de werknemers met een burn-out thuis te zitten!

Als je weinig aan bewegen toe komt gedurende de week, gebruik je ‘me time’ dan om lekker te gaan wandelen op de hei. Zo komen je gedachten tot rust en ontspant je lichaam. Wil je iets actiever bezig zijn? Hardlopen (of een andere vorm van sporten) zorgt ervoor dat het hormoon serotonine vrijkomt. Dit is een neurotransmitter die je een voldaan en gelukkig gevoel geeft.

Dus: denk aan je eigen limieten en weet wanneer je een momentje voor jezelf moet nemen. Luister naar je lichaam!