Gezond & slim boodschappen doen | 3 tips

Door op
gezond en slim boodschappen doen

 

Wil je gezond eten, maar niet te veel geld uitgeven? En waarom zijn gezonde voedingsmiddelen vaak duurder dan de ongezondere variant? Kortom, hoe kun je slim boodschappen doen.

Goedkoop vs. Verantwoord

Het antwoord op deze vraag is gemakkelijk te beantwoorden, maar lastig om te ontwijken in de supermarkt. Het antwoord is namelijk: (geraffineerde) suikers en koolhydraten (tarwe).

Deze ingrediënten zijn spotgoedkoop, waardoor het product goedkoop blijft. Daarbij komt kijken dat suiker zeer verslavend is.

Wanneer we het hebben over goedkope producten, dan zijn dit in vrijwel alle gevallen bewerkte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan groenten in blik, sausjes (waaronder sladressing), augurken, vleeswaren, voor-gemarineerd vlees en ga zo maar door.

Waarom is het lastig te ontwijken? Omdat ruim 80% van alle voedingsmiddelen in de supermarkt geraffineerde suikers bevat.

Je kunt het jezelf gemakkelijker maken door de volgende tips toe te passen tijdens je bezoek aan de supermarkt.

Tip #1: De grootste budget killer tijdens het boodschappen doen

Wanneer je trek hebt, of geen verzadigd gevoel, is de kans groter dat je met dingen thuiskomt die je helemaal niet van plan was te kopen.

Dit zijn vaak ongezonde producten of koolhydraatrijke producten. Je hersenen gebruiken suiker namelijk als brandstof. Koolhydraten worden in je lichaam omgezet naar suiker, daarom is de drang naar koolhydraatrijke voeding zo groot wanneer je trek hebt.

Voordat je boodschappen gaat doen, kun je beter een eiwitrijke snack eten. Van eiwitten raak je snel verzadigd. Denk hierbij aan een blokje kaas, handje noten, een stukje kipfilet, of bijvoorbeeld een speltcracker met kip of vis.

 

Gratis Download

 

Tip #2: Waarom je meer geld uitgeeft in een vertrouwde omgeving

Wat mij opviel toen ik ging verhuizen, is dat ik naar een andere supermarkt ging en thuis kwam met gezondere producten (ja, ook ik word soms in de verleiding gebracht).

Wat blijkt? Wanneer je gewend raakt aan een bepaalde route let je minder goed op met wat je koopt en weet je bovendien de ongezonde snacks makkelijker te vinden.

Hierdoor kom je vaker thuis met producten die niet op je boodschappenlijst staan. Ga dus eens de uitdaging aan en ga eens naar een andere supermarkt!

Tip #3: Supermarkt strategie

Over de inrichting van een supermarkt wordt heel goed nagedacht. Naast de koffie en thee staan de koekjes. Dat is niet per ongeluk. Wanneer je goed naar de plattegrond van jouw supermarkt kijkt, zul je zien dat alle bewerkte en ongezonde producten in het midden gangpad te vinden zijn.

Alle verse, onbewerkte producten zijn te vinden aan de buitenranden van de supermarkt. Bepaal je route met deze tip in gedachten.

Wat zeg je ervan? Ga je deze week met een andere blik de supermarkt in? Kom je niet meer thuis met spullen die je eigenlijk niet nodig had? Deel dit artikel dan met je vrienden en familie zodat ze ook 3 Tips voor Gezond en Slim boodschappen doen!

 

Groetjes,

Ilona Wingelaar