Ben jij voorbereid op zon, zee en 36 °C?

Daar is het dan: de weersverwachting van een tropische, zomerse week met als hoogtepunt 36 °C! Hoe goed ben jij voorbereid op een tropisch dagje strand?

Is zonnen slecht voor je huid?

Na vele onderzoeken in de jaren ’80 worden we gewaarschuwd om niet te veel en te lang in de zon te liggen in verband met huidkanker. Hoe zit dit precies en in hoeverre kunnen we veilig zonnen?

Het schadelijke aan zonlicht zijn de verschillende Uv-stralingen. UV staat voor Ultraviolet. In totaal zijn er drie verschillende Uv-stralingen, namelijk: UVA, UVB en UVC.

Waar jij op moet letten, is UVB. Deze straling is het meest schadelijk voor onze huid en kan voor huidkanker zorgen.

 

Hoe groot is de kans op huidkanker bij het zonnen?

Wanneer we het over langdurig zonnen hebben, loop je het risico dat je DNA beschadigt. Zie het maar zo: iedere keer dat je in de zon ligt, wordt je huid rood. Na een paar dagen is je huid ‘genezen’ van het verbrandingseffect en wordt de huid weer iets lichter.

Iedere keer dat je lichaam dit proces ondergaat, raakt je DNA beschadigd. Op den duur gaan de huidcellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen waardoor kleine ophopingen ontstaan. Deze ophopingen worden ook wel tumoren genoemd.

Hoe lang het duurt voordat deze ophopingen ontstaan, is niet met zekerheid te zeggen. De ene persoon is er vatbaarder voor dan de ander. Wel is het zo, dat als je veel in de zon zit of vaak de zonnestudio bezoekt, je een groter risico loopt.

Het beste dat je kunt doen is 5 tot 10 minuten onbeschermd in de zon liggen ‘bakken’. In die 5 tot 10 minuten neemt je huid een heerlijke dosis vitamine D op en begint je lichaam pigment aan te maken. Vervolgens ga je beschermd in de zon liggen. Bijvoorbeeld onder een parasol of een dun strandjurkje en een hoedje met een brede rand.

Wanneer je huid een rode gloed krijgt, is dat een teken dat je huid ‘verzadigd’ is en is het verstandig je in te smeren met zonnebrandcrème.

Maar let op: ga vooral niet onbeschermd in de zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Rond deze tijd is de zon het sterkst en bevat hij de meeste hoeveelheid UVB straling.

Eerst smeren, dan pas uit de kleren

De vraag die ik vaak voorbij zie komen op Facebook en Twitter is: welke zonnebrandcrème is het beste? Waar je vooral op moet letten bij zonnebrandcrème is of het de volgende natuurlijke ingrediënten bevat:

  • Astaxantine (sterke antioxidant dat je huid beschermt)
  • Vitamine A en E (beschermt de huid en houdt het voedzaam)
  • Zinkoxide (helpt zowel tegen UVB en UVA)
  • Titanium dioxide (beschermt tegen UVB)

Andere ingrediënten die je huid kunnen helpen, zijn Aloë Vera en MSM (ook wel methylsulfonylmethaan genoemd).

Ik hoop dat je nu met een gerust hart van de zon kunt gaan genieten. Zo blijkt maar weer dat zonnen niet gevaarlijk hoeft te zijn, als je maar goed voorbereid bent en oplet hoe lang je in de zon ligt. Geniet van deze zonnige week en vergeet vooral niet om goed te blijven drinken!

BRONNEN: http://www.huidkanker.nl/content/risico-op-huidkanker

Direct een gratis intake?

Klik hier om je op te geven voor een gratis intakegesprek met onze deskundige. Je krijgt doelgericht advies en er wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld voor het behalen van je doel. Geheel vrijblijvend.

JA!

Gratis proefbehandeling Bailine